Rumah > Berita > Kandungan

Pencetak 3D Kesalahan Dan Penyelesaian Biasa (1)

Jan 21, 2021

Penyelesaian kepada getaran pencetak 3D dan tekstur gelung

Gelung adalah tekstur wavy yang muncul di permukaan bahagian bercetak kerana getaran pencetak. Biasanya, anda akan melihat tekstur seperti ini di mana extruder tiba-tiba bertukar. Seterusnya, kami akan membincangkan punca-punca kelemahan yang paling biasa.


1. Percetakan terlalu cepat. Anda cuba mencetak pada kelajuan yang terlalu cepat. Apabila pencetak tiba-tiba berubah arah, pergerakan pantas akan menyebabkan lebih banyak daya, mengakibatkan getaran berlarutan. Jika anda fikir pencetak terlalu cepat, anda boleh cuba mengurangkan kelajuan percetakan. Laraskan kelajuan percetakan dalam Kelajuan Asas-Kelajuan/Kelajuan Percetakan Suhu (mm/s), biasanya ia boleh ditetapkan kepada 50mm/s.


2. Kegagalan mekanikal. Jika kaedah lain tidak dapat menyelesaikan masalah gelung balik, ia mungkin menjadi punca mesin. Sebagai contoh, jika skru longgar atau kurungan rosak, ia akan menyebabkan getaran. Apabila mencetak, perhatikan pencetak 3D dengan teliti untuk melihat di mana getaran dijana. Dengan cara ini, gosok lapisan minyak pelincir pada batang skru dan periksa sama ada platform itu longgar. Jika ia longgar, anda boleh menyesuaikan kacang eksentrik di bawah platform dan mengetatkannya.


Bagaimana untuk menyelesaikan tekstur linear di sisi bahagian bercetak 3D

Cetakan 3D terdiri daripada beratus-ratus lapisan, dan jika semuanya normal, lapisan ini akan kelihatan seperti permukaan licin keseluruhan. Jika terdapat masalah dengan hanya satu lapisan, ia akan ditemui dengan jelas di permukaan luar cetakan. Lapisan yang salah ini akan menyebabkan penampilan cetakan kelihatan seperti tekstur linear. Biasanya cacat cela seperti ini akan muncul secara berkala, yang juga bermaksud bahawa garisan muncul secara teratur (contohnya, sekali setiap 15 lapisan). Seterusnya, kami akan membincangkan beberapa sebab biasa.


1. Pengusiran tidak stabil. Punca yang paling mungkin masalah ini adalah kualiti bahan habis yang buruk. Jika bahan habis mempunyai toleransi yang besar, anda akan mendapati perubahan ini pada dinding luar cetakan. Sebagai contoh, jika diameter keseluruhan gulungan habis anda hanya berubah-ubah sebanyak 5%, lebar garis plastik yang tersebar dari muncung akan berubah sebanyak 0.05mm. Jumlah tambahan pengusiran ini akan menyebabkan lapisan yang sepadan menjadi lebih luas daripada lapisan lain, dan akhirnya anda akan melihat garisan pada dinding luar cetakan. Untuk menghasilkan permukaan yang lancar, pencetak anda memerlukan bahan habis berkualiti tinggi.


2. Turun naik suhu. Kebanyakan pencetak 3D menggunakan pin untuk menyesuaikan suhu extruder. Jika pin tidak diselaraskan, suhu extruder akan berubah-ubah dari masa ke masa. Memandangkan prinsip kawalan pin, turun naik sedemikian akan berlaku dengan kerap, yang bermaksud bahawa suhu akan berubah-ubah seperti gelombang babi. Apabila suhu terlalu tinggi, kelancaran penyemperlisan plastik adalah berbeza daripada apabila ia lebih sejuk. Ini akan menjadikan lapisan yang dihasilkan oleh pencetak 3D berbeza, menghasilkan tekstur pada permukaan luar cetakan. Pencetak 3D yang diselaraskan sepatutnya dapat mengawal suhu extruder dalam tempoh ±5°C. Blok pemanasan pencetak CR-2020 3D dibalut dengan kapas penebat haba, yang dapat memastikan kestabilan suhu.