Rumah > Berita > Kandungan

Perpustakaan Percetakan 3D Konkrit Pertama China Diumumkan Di Shanghai

Mar 27, 2021

Pada 21 Mac 2021, rumah buku pertama diperbuat daripada percetakan 3D konkrit di Wisdom Bay Science and Technology Park, Wenchuan Road, Baoshan District, Shanghai.

3D printing library

Difahamkan, kawasan pedalaman kedai buku itu berjarak kurang daripada 30 meter persegi, yang boleh memuatkan 15 orang di dalamnya. Konkrit yang digunakan di rumah buku tidak mempunyai bar keluli, dan serat ditambah sebagai bahan tegangan. Prestasinya sama atau lebih baik daripada konkrit biasa, dan ia juga kalis kejutan. Rumah buku "shell" mempunyai dua tekstur yang berbeza. Satu adalah tekstur percetakan biasa, yang membentuk lapisan mengikut lapisan tekstur; yang lain adalah tekstur pintu mencerminkan perubahan yang tidak sekata, yang direka dengan teliti oleh pasukan reka bentuk. Bentuk-bentuk ini semua direka dalam komputer dan ditukar menjadi kod, menggunakan cetakan lengan robot.

3D printing

Bergema rumah buku bercetak 3D ini, terdapat juga tapak kaki bercetak konkrit 3D terbesar di dunia di taman, serta lakaran seni bina bercetak 3D seperti periuk bunga, katil bunga, dan kerusi.


Memasuki bilik buku adalah ruang bulatan, dinding dicat putih, dan bahagian atas adalah ruang yang memalukan. Tekan butang suis pintu, lampu langit bulat di bahagian atas boleh dibuka secara semulajadi, mudah diudarakan, dan sistem pemanasan lantai dipasang. Melalui bahagian atas bulatan rumah buku, anda boleh melihat di luar.