Rumah > Berita > Kandungan

KONTEKS Meramalkan Percetakan 3D Akan Berkembang Sebanyak 15% Pada 2021

Jan 21, 2021

ORGANISASI penyelidikan pasaran KONTEKS baru-baru ini mengeluarkan laporan kaji selidik pasaran terkini, menganalisis data pasaran pencetak 3D pada 2020.

1000

Laporan itu menegaskan bahawa berbanding 2019, penghantaran keseluruhan pencetak 3D menurun tahun ke tahun, dengan pasaran bagi pencetak profesional, reka bentuk dan perindustrian masing-masing jatuh 12%, 11% dan 21%. Walau bagaimanapun, pada suku ketiga mula meningkat, pasaran pencetak 3D bagi tiga kategori masing-masing meningkat sebanyak 9%, 16% dan 22%.


Oleh kerana wabak mahkota baru, ramai pengguna bekerja di rumah, dan permintaan untuk produk gred pengguna peribadi adalah kuat. Menjelang suku ketiga 2020, peralatan percetakan 3D gred peribadi telah meningkat sebanyak 2% berbanding tempoh yang sama tahun lepas.


Dalam bidang perindustrian, vendor percetakan 3D teratas seperti Sistem 3D, Karbon, EOS, Hewlett-Packard dan Stratasys akan mencapai keuntungan yang lebih besar pada 2020, dengan penghantaran meningkat lebih daripada 10%.


Dalam bidang reka bentuk, adalah menghairankan bahawa pencetak 3D mencapai kadar pertumbuhan 16% pada suku ketiga 2020. Antaranya, pertumbuhan Stratasys dan Sistem 3D yang kukuh telah membantu kategori reka bentuk mencapai pertumbuhan yang kukuh.


Penghantaran Markforged, Photocentric dan Raise3D dalam bidang peribadi mencapai pertumbuhan dua digit. Walaupun pasaran keseluruhan telah merosot sebanyak 12%, produk bergerak ke arah trend mewah dan kaya ciri.


KONTEKS juga meramalkan pasaran percetakan 3D tahun ini. Pada masa ini, disebabkan wabak mahkota baru di negara-negara Eropah dan Amerika, pelan pemulihan ekonomi telah ditangguhkan. Walaupun terdapat tirai permintaan, pasaran tidak akan melantun semula dengan ketara sebelum separuh kedua 2021.


Walau bagaimanapun, dengan peningkatan teknologi percetakan jet pengikat logam 3D, syarikat yang mempunyai teknologi berkaitan juga menarik perhatian. Pencetak logam dan polimer 3D yang menyediakan pengeluaran besar-besaran akan menerajui pertumbuhan industri. KONTEKS akhirnya meramalkan bahawa keseluruhan pasaran percetakan 3D akan berada pada tahun 2021. Disambut dalam pertumbuhan serentak sebanyak 15%.