Rumah > Berita > Kandungan

Adakah anda tahu teknologi percetakan 4D

Mar 27, 2021

Setiap kali anda menyebut teknologi percetakan 3D, saya percaya semua orang akan biasa dengannya. Ia juga dipanggil "pembuatan aktif". Selepas pemodelan berlapis, rangka tindakan digital dicetak sebagai sasaran fizikal. Tetapi pada masa kini teknologi baru benar-benar muncul, ia adalah teknologi percetakan 4D.

4D

Jadi apakah perbezaan antara percetakan 3D dan percetakan 4D? Atau apakah kelebihan percetakan 4D? Pertama, percetakan 3D adalah kira-kira mengulangi lapisan struktur 2D dengan lapisan dari bawah ke atas dalam laluan percetakan sehingga kelantangan 3D dicipta. Percetakan 4D dipanggil percetakan 3D yang berubah dengan masa, jadi ia menambah dimensi keempat: masa. Berbanding dengan kemahiran percetakan 3D, kejayaan terbesar percetakan 4D adalah keupayaannya untuk berubah dari semasa ke semasa.


Teknologi percetakan 4D biasanya digunakan dalam pencetak 3D komersial, seperti pencetak Polyjet 3D. Input adalah "data pintar", yang boleh menjadi hidrogel atau polimer memori bentuk. Kerana sifat bahan lain dan sifat-sifat termo-mekanikal, bahan pintar diberikan sifat-sifat yang berubah-ubah bentuk, yang berbeza daripada bahan percetakan 3D biasa.


Kelebihan terbesar percetakan 4D adalah bahawa selepas perakaunan dan lipatan, ia boleh mencetak sasaran yang lebih besar daripada pencetak sebagai hanya satu bahagian. Oleh kerana sasaran percetakan 4D boleh diubah dalam bentuk, dipendekkan dan dibentangkan, sasaran yang terlalu besar tidak dapat menampung pencetak dan boleh dimampatkan untuk percetakan 3D ke dalam bentuk tidak penting mereka.


Walaupun teknologi percetakan 4D masih di awal penubuhannya, kami tidak melihat aplikasinya dalam kehidupan seharian kita. Dengan mendalami penyelidikan dan peningkatan teknologi, kami percaya bahawa teknologi percetakan 4D boleh membawa kita lebih banyak dalam masa terdekat. Banyak kejutan.