Rumah > Berita > Kandungan

Saintis Mencipta Teknologi Percetakan Stereolithography 3D Untuk Mencetak Organ Manusia Dalam Masa 19 Minit

Mar 10, 2021

Sejak percetakan 3D dicipta pada tahun 1980-an, teknologi ini terus berkembang dalam beberapa dekad yang lalu. Hari ini, percetakan 3D boleh digunakan untuk membaiki terumbu karang Hong Kong dan mencetak makanan. Mungkin suatu hari nanti, percetakan 3D bahkan boleh menghasilkan organ manusia. Beberapa hari yang lalu, penyelidikan baru oleh pasukan dari University of Buffalo boleh membawa kita satu langkah lebih dekat kepada organ-organ manusia percetakan 3D.

Beberapa hari lalu, pasukan di Universiti Negeri New York di Buffalo, diketuai Profesor Ruogang Zhao dan Profesor Chi Zhou, secara inovatif menggunakan kaedah percetakan 3D yang dipanggil stereolithography dan bentuk jelik yang dipanggil hidrogel. Bahan ini dicetak 3D.


Video berdurasi 7 saat yang diterbitkan di akaun media rasmi Universiti Buffalo menunjukkan keseluruhan proses 3D mencetak model tangan manusia. Hanya dalam beberapa saat, tangan manusia yang jelas muncul keluar dari udara nipis. Video itu dipercepatkan dari 19 minit asal, dan tugas percetakan yang sama menggunakan pencetak 3D tradisional akan mengambil masa 6 jam.


Pengarang bersama kajian itu, Dr. Zhao Ruogang, profesor madya di Jabatan Kejuruteraan Bioperubatan di Universiti Buffalo, menjelaskan teknologi yang dibangunkan oleh pasukan itu adalah 10-15 kali lebih cepat daripada pencetak 3D standard industri. Di samping itu, pencetak 3D yang dibangunkan juga boleh bekerja pada saiz sampel yang lebih besar, yang biasanya tidak mungkin dalam pencetak 3D tradisional.


Pengarang bersama kajian itu, Dr. Chi Zhou, menjelaskan bahawa kaedah yang dibangunkan oleh pasukan untuk mencetak model hidrogel bersaiz sentimeter akan mengurangkan ubah bentuk bahagian dan kerosakan sel yang disebabkan oleh pendedahan jangka panjang bahan kepada tekanan alam sekitar.


Pasukan ini menekankan bahawa kaedah yang dibangunkan sangat sesuai untuk sel percetakan yang tertanam dalam rangkaian saluran darah. Penyelidik meramalkan bahawa dalam masa terdekat, teknologi maju akan menjadi sebahagian daripada pengeluaran organ bercetak 3D dan tisu manusia.