Rumah > Berita > Kandungan

Pencetak 3D UAM MulaKan Pembuatan Komponen Satelit Untuk NASA

Feb 23, 2021

Dalam bidang aeroangkasa, teknologi percetakan 3D yang disesuaikan dan kos rendah telah menjadi penyelesaian yang sangat baik untuk pengeluaran kapal angkasa. Hari ini, penukar haba satelit bernilai tinggi telah mula dihasilkan dengan percetakan 3D, sekali lagi menonjolkan potensi besar teknologi percetakan 3D. Baru-baru ini, Fabrisonic menggunakan pencetak SonicLayer 1200 3D untuk mewujudkan penukar haba satelit yang lebih berharga untuk Makmal Penjadualan Jet NASA (JPL), dan lulus ujian ketat Makmal Pentaulenan Jet NASA.


Penukar haba bercetak 3D dihasilkan oleh Fabrisonic

UAM 3D printer

Ditubuhkan pada tahun 2011, Fabrisonic adalah pembekal perkhidmatan yang memberi tumpuan kepada percetakan logam 3D, yang menggunakan teknologi Ultrasonic Additive Manufacturing (UAM) proprietarinya untuk memenuhi pesanan. Teknologi pembuatan hibrid pada dasarnya melibatkan kimpalan ultrasonik jalur logam ke lapisan. Sebaik sahaja objek terbentuk, pemesinan CNC akan memberikan ciri-ciri yang lebih kompleks. Kelebihan teknologi ini sangat jelas dalam proses pembuatan komponen aeroangkasa, dan ia telah membantu syarikat itu mendapatkan pelbagai peluang kerjasama dengan NASA.


Projek terbaru NASA akhirnya akan diguna pakai pada roket Atlas V

UAM 3D printer starts manufacturing satellite components for NASA

Dalam projek NASA terbaru, Fabrisonic ditauliahkan oleh Pusat Pengajian Kejuruteraan Universiti Negeri Utah (USU) untuk membangunkan dua komponen unik bagi sistem satelit terma. Walaupun pencetak SonicLayer 7200 3D Fabrisonic sebelum ini telah digunakan untuk mencapai komponen yang dimeterai sepenuhnya, kali ini, jurutera syarikat memilih untuk menggunakan mesin 1200, sebaliknya menggunakan jumlah binaan 1200 yang lebih kos efektif 10 x 10 x 10 inci.


Dalam proses pengeluaran, pasukan ini menggunakan gabungan kaedah penambahan dan penarikan balik, menggunakan pemesinan CNC untuk mewujudkan laluan cecair yang kompleks untuk bahagian dan mengisinya dengan bahan sokongan. Setelah diletakkan di tempat, sokongan ini berkesan boleh menghalang logam berlebihan daripada dihimpit ke dalam rongga peranti semasa percetakan.


Dalam pemprosesan selepas, bahan sokongan dibasuh jauh, dan kemudian bahagian-bahagian diproses ke dalam bentuk akhir, supaya penukar mempunyai laluan cecair yang lancar dan tepat. Untuk menguji kebocoran ketat dan kebocoran-bukti peralatan (yang penting untuk kegunaan akhir), mereka kemudiannya tertakluk kepada ujian JPL yang ketat.


Pada akhirnya, bahagian-bahagian ini menakluk beberapa siri ujian, termasuk ditenggelami air, menahan tekanan 50 psi, dan simulasi getaran yang dihadapi pada pelancar roket Atlas V. Selepas lulus penilaian awal, peranti ini kini dihantar ke USU untuk ujian akhir, yang akan menggunakan pengesan kebocoran helium untuk mensimulasikan vakum ruang.