Rumah > Berita > Kandungan

Apakah Kelebihan Pencetak 3D pengayuh cahaya

Feb 23, 2021

Pada masa ini, pencetak 3D desktop kos rendah untuk kegunaan rumah termasuk fdm dan pengabaian cahaya LCD. Dalam keadaan biasa, anda akan membeli mesin FDM terlebih dahulu, kerana pada harga yang sama, jumlah percetakan mesin fdm jauh lebih besar daripada mesin penyembuhan cahaya, dan harga bahan habis resin penyembuhan cahaya Ia juga jauh lebih tinggi daripada bahan habis fdm. Oleh kerana mesin pengayuh cahaya tidak "kos efektif", mengapa masih ada permintaan?


Yang pertama ialah ketepatan percetakan

Ketepatan xy-paksi percetakan pengayuh cahaya bergantung kepada resolusi skrin LCD. Setakat mesin semasa di pasaran berkenaan, mereka berkisar antara 0.04-0.07mm, umumnya tidak melebihi 0.1mm. Ketepatan xy-paksi mesin FDM bergantung kepada diameter muncung. Secara amnya, diameter adalah 0.4mm, yang hampir perintah magnitud jauh dari mesin pengambung cahaya. Oleh itu, kehalusan mesin pengabaian cahaya jauh melebihi jangkauan mesin FDM. Oleh itu, jika anda perlu mencetak bahagian yang lebih halus, anda perlu mempertimbangkan mesin pengayuh cahaya.


Diikuti dengan kelajuan percetakan

Prinsip pembentukan pengaibkan cahaya adalah untuk mendedahkan satu permukaan pada satu masa untuk sinaran ultraviolet, dan permukaan dibentuk lapisan oleh lapisan, manakala FDM dibentuk oleh garisan dan kemudian dibentuk oleh permukaan. Iaitu, masa percetakan mesin pengaturcaraan cahaya hanya bergantung kepada ketinggian bahagian. Oleh itu, apabila mencetak bahagian dengan ketinggian kecil dan sebilangan besar, mesin pengayuh cahaya akan jauh lebih cepat daripada FDM.


Akhirnya, bahagian telus

Oleh kerana fdm disusun oleh garisan, akan ada beberapa jurang, jadi walaupun anda menggunakan bahan telus untuk dicetak, kesan akhir hanya boleh menjadi penghantaran cahaya, dan mesin pengayuh cahaya secara langsung boleh mencetak bahagian telus, dan kemudian memohon beberapa kalungan di permukaan , Kesan telus hampir sama dengan bahagian-bahagian acuan suntikan, yang jauh dari dicapai oleh fdm.